blogposts over

werkelijke verbinding

lees

artikelen over eenheid, samenwerken, identiteit en verbinding

Lieve mens…

Eenzaamheid is een complex en moeilijk ding. Er is geen eenvoudige oplossing. Die oplossing wordt gelukkig ook niet van ons gevraagd. Wat we wél kunnen doen: de eenzaamheid erkennen en de ander uitnodigen in verbinding. Maar hoe doe je dat? Ik schreef voor het magazine ideaz een aantal ‘gedichten’ als voorbeeld.

Heb de complotdenker lief

Ik lees een stroom aan berichten op sociale media, bestaande uit aantijgingen richting de mainstream media, Bill Gates of de overheid. Ik lees ze in seculiere én christelijke (eindtijd)variant. Soms irriteert het me en heb ik de neiging mezelf boven de ander te plaatsen. Soms zie ik de ander en waardeer ik de zoektocht naar (grip op) de werkelijkheid. Eerlijk gezegd vind ik het een hele uitdaging om er goed op te reageren. En toch doe ik het af en toe wel. Want tussen al mijn eigen emotionele triggers* door voel ik bewogenheid voor ‘de complotdenker’. Ik voel zijn of haar paniek en meen de werkelijke behoefte te zien achter de online kruistochten.

Heb de hamsteraar lief

Heb de hamsteraar lief

De preventieve maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, leiden tot ‘on-Nederlandse’ situaties in de supermarkt. Schappen met toiletpapier en paracetamol worden leeggeroofd. Medewerkers van supermarkten worden onheus bejegend. Mensen laten gedrag zien dat ze waarschijnlijk ook niet van zichzelf gewend zijn. En we reageren erop met… oordeel, spot en afwijzing. Maar wat heeft de hamsteraar werkelijk nodig?

Waar een lamp aangaat, kan de duisternis niet toenemen

Waar een lamp aangaat, kan de duisternis niet toenemen

RTL Boulevard en Shownieuws die aandacht besteden aan de laatste uren van Jezus. Lauren Daigle die haar getuigenis mag zingen bij Ellen Degeneres en The Tonight Show. Misschien zeggen deze namen je niets, maar er lijkt meer ruimte te komen voor het christelijk geloof in het publieke domein.

Waarop baseer je eenheid?

Waarop baseer je eenheid?

Samenwerking is prachtig. Zeker als kerken en organisaties met elkaar in eenheid samenwerken. Als we samen bouwen in het koninkrijk van God. Toch lijkt die eenheid verre van vanzelfsprekend te zijn. We bouwen muren tussen onszelf en de ander. We kennen overtuigingen en oordelen die werkelijke verbinding belemmeren.

Verlangen naar gelijkwaardige verbinding

Verlangen naar gelijkwaardige verbinding

‘Eindelijk een mens, net als ik!’ (Genesis 2:23a, BGT) Adam riep het uit van vreugde. Het was al enige tijd geleden dat hij ontdekte dat hij niet het enige levende wezen op deze aarde was. Hij ontmoette dier voor dier en kreeg de taak om over hen te heersen. Maar Adam miste iets, of eigenlijk iemand. Hij vond niemand die gelijkwaardig aan hem was.

Wie zegt mij wie ik ben?

Wie zegt mij wie ik ben?

Wij mensen vinden vaak nogal veel van onszelf. We hebben allerlei ideeën over hoe we eruit zien, hoe we presteren en wat we waard zijn. We vertellen voortdurend aan onszelf wie we zijn. Bovendien: als we het niet zelf doen, dan doet de wereld het wel voor ons. In de Bijbel vind ik echter een ander verhaal.

Be is the beginning

Be is the beginning

Eén van mijn stokpaardjes is dat je pas werkelijke verbinding kunt maken als je dat doet vanuit je identiteit. Als je in verbinding staat met jezelf, kun je van daaruit verbinding zoeken met de ander. Verbondenheid begint dus bij een goed besef van zijn: ik ben.

Stop de cultuur van vernedering

Stop de cultuur van vernedering

Schaamte is de angst om verbinding te verliezen. Het zegt: als mensen dit van mij zien, zullen ze zien dat ik geen verbinding waard ben (Brené Brown). Toch is juist die angst vaak ook de reden dat we de verbinding verliezen. We laten onszelf niet meer zien.

Kaartjes sturen

Amendijk 27
3829 DS HOOGLANDERVEEN

Contact maken